5 Aralık 2015 Cumartesi

Ebruli İpten Harika Bebek Yeleği Modeli


 Merhaba bayanlar,
Örgü bilmiyorum, ben öremem demeyin. Bugün öreceğimiz yeleğimiz oldukça rahat bir yelek. Örülmesi açısından da oldukça rahat, giydirmesi açısından da. En güzeli de ebruli ipimizle bir harika görünüyor. Haydi şişlerini alın, okuyun ve işleyin. Eminim devamı gelecektir. İşlediğiniz yeleği bebeğinize giydirince çok hoşunuza gidecek. Bebeğinize yaklaşık 2 yaşına kadar giydirebileceğiniz bir yelek örneğidir.
Haydi başlayalım.

Gerekli Malzemeler 

Ebruli bebek yünü
3,5 numara şiş

Yapılışı   

 Yeleğimizi örmeye 65 ilmek ile başlıyoruz. Önce 65 ilmeğin üzerine 6 sıra haraşo örerek yeleğimizin sırt kısımın alt lastiğini örüyoruz. 
 Bundan sonraki kısmını 50-55 sıra düz örgü olarak devam ediyoruz. Uzunluğunu ne kadar istediğinize bağlı olarak 50-55 arası örüyoruz.  koltuk altına kadar düz örgü ile devam ediyoruz.  Yeleğimizin lastik kısmı ile yaklaşık 22cm kadar örüp koltuk altı kısma geliyoruz. 
Koltuk altı kısmında kol oyuntusu için 4 ilmek sağ taraftan ve 4 ilmek sol taraftan olmak üzere kapatmasını (kesme) yapıyoruz. Toplam 65 ilmek başlamıştık 8 ilmeğini kollar için kesip 57 ilmeğe düşüyoruz. Koltuk altını kestikten sonra örgümüzü düzden haraşo olarak değiştirip bu şekilde devam ediyoruz. 15 sıra haraşo örüyoruz.
15 sıradan sonra 16 ilmek omuz için örüp ense kısmını kesiyoruz. Ense için 25 sıra kesme yani kapama yapıyoruz. Omuz için ördüğümüz 16 ilmeği öne doğru dönüş payı olarak 3 sıra daha işliyoruz ve ön sol kısma geçmiş oluyoruz. Ön sol kısım için yine 4 sıra daha haraşo örmeye devam ediyoruz. Yani ense kapamasını yaptığımız yerden ön kısma geçiş kısmı için toplam 7 sıra haraşo örmüş oluyoruz.
Yaka kısmı için haraşo örgümüze 10 arttırma yaparak devam ediyoruz ve ilmek sayımız 26ya ulaşıyor. Koltuk altı oyuntusuna kadar ilmek sayımızın 30a ulaşmış olması gerekiyor o yüzden örgümüzün gidiş dönüşlerinde yine arttırmalar yapıyoruz ve koltuk altı kısmına geldiğimizde ilmek sayımızı 30 ulaştırıyoruz. Koltuk altı kısmında ilmeğimizi kol kısmının oyuntusu için  beş ilmek arttırıyoruz.  Koltuk altına kadar haraşo ördüğümüz yeleğimizi yine bu kez düz örgüye çeviriyoruz.
 Bu kısma kadar arka kısmı zaten düz olarak gelmiştik ve önden aşağıya doğru ilerlerken de yine düz örgüye dönüyoruz. Fakat sadece öndeki bandı oluşturmak için 6 sıra haraşo örmeye devam ediyoruz. Yani 6 sıra haraşo ve düz örgüye devam ediyoruz. Lastik kısmına kadar yine dediğimiz gibi uzunluğuna bağlı olarak 50-55 sıra örmeye devam ediyoruz ancak bantlarımızı oluşturmak için 6 sıra haroşamızı örmeyi unutmuyoruz. Lastik kısmına geldiğimizde 6 sıra haroşamızı örüp lastiğimizi de tamamlıyoruz.Sol ön kısmı bitirmiş bulunuyoruz. 
Sağ ön kısmını da aynen sol önde olduğu gibi aynı şekilde örüyoruz. Sadece sağ ön kısımda sol önden farklı olarak ilik açıyoruz. Bunu da şu şekilde yapıyoruz.
 Ense kısmını kestiğimiz yerden öne dönüyoruz ve 7sıra işledikten sonra yaka kısmı için 10 ilmek arttırıyoruz. 10 ilmek arttırdıktan sonra 3 sıra bu şekilde örmeye devam ediyoruz. 3.sırayı ördükten sonra dönüşte 2 ilmek ördükten sonra 2 ilmek kesiyoruz ve örmeye devam ediyoruz. Dönüp geliyoruz 2 ilmek kestiğimiz yere 2 ilmek atıyoruz başa devam ediyoruz ve iliğimiz oluşuyor. Bir ilmek de son haraşo sırasına açıyoruz. Tabi ki siz isteğinize bağlı olarak ilik-düğme sayılarını arttırabilirsiniz. Yeleğimizin yanlarını dikkatli bir şekilde dikiyoruz. İstediğimiz renk ve şekilde düğmelerimizi de ekledikten sonra yeleğimiz kullanıma hazır.
Sevgili hanımlar, bakın normal ebruli ipinden nasıl güzel desenler çıktığına sizce de harika değil mi? 
Bebeğinize güle güle giydirin.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder