3 Aralık 2015 Perşembe

Yakadan Başlayarak Bebek Hırkası Tekniği


Merhaba hanımlar, bugün de sizlerle soğuk kış aylarında çocuklarımızın boynunu ısıtacak dik yakalı hırka örülüşünü öğreneceğiz. Yakası dik ve bağlanabilen türden olduğu için hem boynunu, hemde göğüs kısmını sıcak tutacak harika model yapacağız. Bu harika hırkamızı çok severek örüp, kullanacaksınız. Haydi hanımlar, bu güzellikleri bebeklerimize ve çocuklarımıza şimdi beraber yapmaya başlayalım. 
Bu örneğimiz de aslında model üzerine değilde yakadan başlanılan hırka nasıl olacağını anlatıyorum.
Malzemeler
  • Bebek yünü
  • 3.5 şiş

Yapılışı
42 ilmekle örnek gösteriyorum. Yaka kısmı dik yaka olacak o yüzden 3 sıra haroşa örüyoruz. 4. sıradan kenardan 3 ilmek haroşa örüyoruz, 2 ilmek kesip, 1 ilmek artırıyoruz. Yani delikli ajur elde ediyoruz. Ajurlarımızı oluşturmamızın sebebi ise bu bölümden daha sonra kurdele geçirip bebeğimizin  boynunu bağlayabileceğiz. Böylece boynundan soğuk hava almayacak ve daha rahat edecektir. Hem de hırkamıza hareket getirecektir.
Boyundan başlanan hırkalar da ilmek sayısını tespit ederken ön beden, kol, arka beden, diğer kol ve diğer ön olmak üzere beş bölüm ayıracağız ve her bölüm arasında robayı oluşturacak bütünlüğü sağlamak ve o bolluğu vermek için ajurlar oluşturacağımız birer veya isteğe göre ikişer ilmekten oluşan ara ilmekler oluşacak. Ön beden, kollar ve arka bedeni ayırmak için ördüğümüz bebek hırkamızın sayılarını şu şekilde belirtmek istiyorum. Ön beden sekiz ilmek, arada bir ilmek, kolların omuz başları için beş ilmek, ense için 12 ilmek, diğer kol için 5 ilmek ve diğer ön için 8 ilmek ayırıyoruz. Ayrıca her bir bölümün arasına da birer ilmek ayırıyoruz. Bunun sebebi ise, birer ilmeğin arasına her düz sırada birer artış yapıyoruz. Çünkü omuza oturuşunu ve göğse doğru genişlemesini sağlamamız gerekiyor. Tek ilmeklerin her iki yanından ikişer ikişer her düz sırada artış yapıyoruz.
Ön bedenin kenarında modelimize göre beş veya altı ilmek haraşo örüyoruz. Burada küçük model yaptığımız için kenar bantı için ön bedenlerin beşer ilmek haraşo örüyoruz. Diğer ilmekleri düz örüyoruz. Taki artış noktasına gelene kadar düz örüyoruz. Ortadaki tek ilmeğin hemen yanından artışını yapıyoruz ve tek ilmeği örüyoruz. Tekrar bir ilmek arttırıyoruz ve omuzu örmeye devam ediyoruz. Arada ördüğümüz bölüm kolun omuz kısmını oluşturuyor. Beş ilmekle başlamıştık şimdi iki ilmek ilk sırada daha sonra tekrar iki ilmek arttırdık ve omuz sayımız 9 ilmek oldu. Aradaki düz ilmeği de örüyoruz. Hırkamızın ense kısmını yapıyoruz. Burada 12 ilmekle başlamıştık ancak artışlar ile ilmek sayımız 16 çıktı. Gittikçe hırkamızın ön , arka ve kol kısımları genişliyor. İkinci kolu da örüp koldaki artışlarıda yapıyoruz. Örgümüzün arka sırasındaki bütün ilmekleri ters olarak öreceğiz ve ajurlu bölgedeki ilmekleri de ters olarak öreceğiz ve delikler ortaya çıkacak. Ön bedenin diğer yarasının ön kısmını da 5 ilmek haraşo olarak örüyoruz. Ön beden ve bir kolun arka sırasını örüp genişlemesini görüyoruz. Örgümüzün ön yüzünü çevirdiğimiz de genişlemeyi görebiliriz. Ajurları daha fazlalaştırarak kol bölgesini ve bedenleri daha geniş bir robaya ulaştırabiliriz. Kenar kısımlarında eğer hırkamızı düğmeli yapacak isek iliklerimizi oluşturabiliriz. Yeterli bir genişlemeye ulaşınca beden kısmına geçeceğiz. Beden kısmına geçebilmek için kolları bedenden ayıracağız. Kenar kısmını 5 ilmek örüyoruz ve  düz ilmekleri örüyoruz ve sıra kol kısmına geldi. Kol kısmında ortadaki bir ilmek her zaman kola dahil edilerek kol kısmını istersek bir çengelli iğne yardımı ile ayırabiliriz. 
Birinci kolu çengelli iğneye alıp bekletmeye alıyoruz. Arka bedeni örmeye devam ediyoruz. Kolu bedenden ayırmış oluyoruz. Arka bedeni örüyoruz ve diğer kol içinde aynı işlemi yapıyoruz. Diğer kolu da bedenlerden ayırdıktan sonra kolların kısa mesafesinde örgüde zorluk çekmemek için öncelikle ayırdığımız kolları örmek daha uygun olacaktır. Kolları uzun bir hırka yapacağımız için  şişe takıp aşağıya doğru örmeye devam ediyoruz. Kol uzunluğu kaç cm öreceksek o kadar örüp kenarını haraşo ile bitireceğiz. Tüm beden kollar ayrıldıktan sonra aynı şişte toplanacağı için bütün olarak örüyoruz. Böylece dikiş olmayacak. Koltuk altında bedende dikiş olmayacak ve hırkamız tek parça çıkacak.
 

Sevgili hanımlar, yakadan başlama bebek hırkasını yukarıdaki anlattığım şekilde yapabilirsiniz. Bu bir teknik örnek resimdekiler ayrı bir modeldir.
Güzel günlerde kullanmanız dileği ile.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder